Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI ACTORI AI ROMANIEI
Adaugat: 12 Mai 2017    Actualizat: 12 Mai 2017

    De-a lungul anilor, IureÅŸ (după numele de fată al bunicii sale, Ana IureÅŸ) ÅŸi-a consolidat prestigiul la nivel naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional, trecându-ÅŸi în filmografie numeroase proiecte ce implică nume de actori celebri de la Hollywood. A jucat alături de Bruce Willis, Tom Cruise, Brad Pitt, Johnny Depp, dar le-a dat replica ÅŸi actorilor Morgan Freeman sau Antonio Banderas. 

     Născut pe 2 august 1951, la BăileÅŸti, Marcel IureÅŸ este un actor de compoziÅ£ie, iar activitatea sa artistică este legată în principal de teatru. Absolvent al Institutului de Arta Teatrală ÅŸi Cinematografică din Bucuresti I.L. Caragiale, secÅ£ia actorie, la clasa profesorului Marin Moraru,  Marcel IureÅŸ a debutat în teatru cu piesa „Menajeria de sticlă”, de Tennesse Williams, în rolul lui Tom, la Teatrul NaÅ£ional Cluj, unde a jucat în perioada 1978-1980. Ulterior a avut spectacole ÅŸi la Bulandra (1980-1992), Odeon (1992-1993) ÅŸi NaÅ£ional, din BucureÅŸti. Pe scena teatrului Bulandra a debutat cu piesa „Ferma”, iar la Cluj a jucat în piese precum „Afară în faÅ£a uÅŸii” sau „PerÅŸii”. Dintre rolurile din această perioadă amintim trei dintre cei mai importanÅ£i eroi shakespearieni, Hamlet, Henric al IV-lea ÅŸi Richard al III-lea. 

     În paralel cu rolurile de pe scena teatrului, Marcel IureÅŸ a primit în 1978 ÅŸi primul său rol de cinema, acela a compozitorului Franz Lizt, din filmul „Vis de ianuarie”, aflat în regia lui Nicolae OpriÅ£escu. 

     În lumea filmului, prestaÅ£ia sa actoricească s-a dovedit a fi remarcabilă, creând roluri memorabile, în pelicule precum „Punga cu libelule” (1980), „Castelul din CarpaÅ£i” (1981), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1983), în regia lui Mircea Veroiu, „Sezonul pescăruÅŸilor” (1985), „DomniÅŸoara Aurica” (1986), „Somnul insulei” (1993), „Faimosul paparazzo” sau „Amen” (2002, în regia lui Costa Gavras). A mai jucat în lungmetrajele lui Radu Gabrea „Călătoria lui Gruber” (2008) ÅŸi „MănuÅŸi roÅŸii” (premiera la 5 mai 2011). Despre „Să mori rănit din dragoste de viaţă”, actorul avea să declare, ani mai târziu, că e un film despre care a simÅ£it încă de la început că va fi ca un moment decisiv, determinant, în cariera sa, care însă nu a fost apreciat la adevărata sa valoare în România, dar care s-a bucurat de laude în paginile revistei Variety, din America.

     Cariera internaÅ£ională a lui Marcel IureÅŸ a început după RevoluÅ£ie, odată cu turneul din 1994 susÅ£inut în Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”, în regia lui Mihai MăniuÅ£iu. După un mic rol în „Interviu cu un vampir”, în care a apărut alături de Tom Cruise ÅŸi Brad Pitt, a urmat un rol episodic dar crucial în „Misiune imposibilă”, tot cu Tom Cruise, dar ÅŸi trei roluri principale în „Pacificatorul”(cu Geroge Clooney ÅŸi Nicole Kidman), „Războiul lui Tom Hart” (cu Colin Farrell ÅŸi Bruce Willis) ÅŸi „Layer Cake” (cu Daniel Craig). Au urmat apoi „Gool!” (unde a jucat alături de fotbaliÅŸtii Zidane, Raul ÅŸi Backham), „PiraÅ£ii din Caraibe: La capătul lumii” (cu Johnny Depp, Orlando Bloom ÅŸi Keira Knightley), „TinereÅ£e fără tinereÅ£e” (în regia lui Francis Ford Coppola) ÅŸi „Călătoria lui Gruber”.  Cu toate aceste roluri, Marcel IureÅŸ a demonstrat că este un profesionist de mare clasă, un om vertical, complex ÅŸi modest, devenind cel mai apreciat român în cetatea filmului de la Hollywood.

     Însă, începând cu anul 1994, Marcel IureÅŸ devine actor liber profesionist, iar un an mai târziu îl găsim în calitate de preÅŸedinte al FundaÅ£iei Cultural Artistice Teatrul ACT, punând astfel bazele primei scene independente de teatru din România ÅŸi singurul în producÅ£iile căruia joacă cu regularitate. „Teatrul Act (Calea Victoriei, nr 126) a pornit ca o fundaÅ£ie, care a ÅŸi rămas. IniÅ£ial, se numea Art Inter Odeon. ÎÅŸi datora existenÅ£a unei întâmplări care s-a petrecut în Teatrul Odeon, în 1995. Mai apoi, s-a denumit FundaÅ£ia Teatrul Act într-un singur scop: să facă acest spatiu care e azi Teatrul Act. L-a atins în 1998, iar de atunci există ca instituÅ£ie unde au loc spectacole, concerte, lansări de carte... Axa, coloana vertebrală a acestei instituÅ£ii este dată practic de spectacolele făcute de Alexandru Dabija, cu alte câteva nume extraordinare: Vlad Massaci sau Cristi Juncu. Încă nu sunt recunoscuÅ£i util public, însă ei sunt deja util public de 15 ani. Oamenii îÅŸi joacă propriile nume, propriile energii. Nu există opreliÅŸti decât cele care derivă din educaÅ£ie, din bun simÅ£, din respect. În rest, oricine vrea să se exprime ÅŸi are aceste câteva mici reguli, e liber să o facă”, declară marele actor român.

     Dintre spectacolele în care joacă pe scena Teatrului Act, amintim trei piese regizate de Alexandru Dabija: „Creatorul de Teatru”, de Thomas Bernhard (premiera absolută a avut loc la 29 iunie 2001), „Ultima bandă a lui Krapp”, de Samuel Beckett (2003), „Capra sau Cine e Sylvia?”, de Edward Albee (2007) ÅŸi „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu (2009). În anul 2011, îl regăsim în două premiere: „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale (Nae CaÅ£avencu) ÅŸi un one-man show, intitulat „Absolut”, producÅ£ie a Teatrului ACT, adaptare după Ivan Turbincă de Ion Creangă, ambele spectacole regizate de acelaÅŸi Alexandru Dabija. Însă, cele mai importante roluri ale sale, în teatru, au fost în piesele „Richard al II-lea”, „Richard al III-lea” (regizată de Mihai MăniuÅ£iu), „Hamlet” (regizată de Liviu Ciulei), „Caligula”, de Albert Camus (regizată de Mihai MăniuÅ£iu), „Afară în faÅ£a uÅŸii”, de Wolfgang Borchert (regizată de Mihai MăniuÅ£iu) sau „Cetatea Soarelui”, în regia lui Mihai MăniuÅ£iu. PerformanÅ£ele sale artistice în domeniul teatral sunt legate ÅŸi de importante roluri în teatrul de televiziune (puse în scenă înainte de 1990) ÅŸi în teatrul radiofonic naÅ£ional. Marcel IureÅŸ însă nu s-a limitat doar la teatru ÅŸi film, anul 2004 găsindu-l în postura de preÅŸedinte al Festivalului InternaÅ£ional de Film Independent „Anonimul”, urmând ca în 2007 să semneze lectura audio-book-ului Humanitas „Remember-Mateiu Caragiale”.

     Din 2004 este preÅŸedintele Festivalului InternaÅ£ional de Film Independent Anonimul.

     Despre momentul în care a realizat că doreÈ™te să fie actor È™i despre modelele vieÈ›ii sale, Marcel IureÈ™ mărturiseÈ™te: "pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niÈ™te ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Și m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, aÈ™a că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor È™i nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deÈ™i purtându-i. De aici a cam pornit totul.(...) Seva vieÈ›ii mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din È›eavă, că am mâncat pâine È™i mămăligă făcute de bunica È™i de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd È™i că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, È™i un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva È™i din faptul că eu cred în poveÈ™ti cu îngeri È™i cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poÈ›i strânge într-o batistă." 

sursa foto: http://www.filmreporter.ro/wp-content/uploads/2011/11/Marcel-Iures.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Câmpinei a reluat excursiile pentru copiii de la grădinițe
Un cadou făcut în nume personal pentru copiii de la toate grădiniț...
 
Primăria Seini, anunț cu privire la abonamentul de parcare pentru anul curent
Se oferă reducere celor care plătesc abonamentul pentru parcare pe u...
 
Primarul Alin Moldoveanu s-a implicat, personal, în noua campanie de sterilizare a animalelor de companie din Câmpina
La Câmpina are loc, în aceste zile, o nouă campanie gratuită de st...
 
Primăria Călinești va organiza un concurs de recrutare pentru postul de referent
Primăria Călinești, județul Argeș, angajează.
 
Bugetul Municipiului Tecuci este în dezbatere pubică până pe 31 ianuarie
Primăria municipiului Tecuci a pus în dezbatere publică bugetul pen...
 
40 de kilometri de drumuri județene se vor moderniza în Botoșani
Șefa CJ Botoșani a semnat contracte de finanțare pentru mai multe p...
 
Primăria Buzău vine în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean și va achiziționa 5 ambulanțe
Printre proiectele de investiții din acest an ale Primăriei Buzău s...
 
Un europarlamentar sibian demisionează din USR
Nicu Ștefănuță demisionează din USR din cauza actualei direcții ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă, despre aprovizionarea cu gaze naturale: Până la valorificarea gazelor din Marea Neagră, vrem să completăm necesarul de consum prin terminalul egiptean

» 06 Februarie 2023 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
ANRE a impus noi reguli pentru furnizorii de energie electrică: Sunt obligați să accepte plata în rate

» 04 Februarie 2023 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Ce beneficii au cremele exfoliante

» 06 Februarie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Băile Tușnad și împrejurimile au devenit, oficial, destinație ecoturistică
HARGHITA
» 06 Februarie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Primarul Sloboziei este convins că va mai câștiga un mandat

» 06 Februarie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GIURGIU
 
Primarul comunei Adunații Copăceni a semnat două noi contracte de finanțare la Ministerul Dezvoltării

» 02 Februarie 2023 | Comentarii 0