Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI ACTORI AI ROMANIEI
Adaugat: 05 Ianuarie 2017    Actualizat: 05 Ianuarie 2017

Biografie

     În zorii zilei de 25 decembrie 1933, în prag de Crăciun, se năştea în Giuleşti, la periferia Bucureştiului, un băiat. Părinţii (Petre, funcţionar la poştă, şi Jana - casnică) au decis să-şi înregistreze băiatul după Anul Nou. Astfel, Gheorghe Dinică apare în certificatul de naştere  ca fiind născut pe 1 ianuarie 1934.
     Viitorul mare actor şi-a petrecut copilăria tot în Giuleşti. „Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învăţat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau. Era o lume care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Dinică autoarei Mia Pădurean, în monografia „Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008 la Editura Limes din Cluj-Napoca.
     Pe 1 ianuarie 1944, când avea doar 10 ani, a fost salvat ca prin minune, dar mulţi dintre prietenii lui de joacă au fost ucişi de bombardamente, în cartierul Giuleşti unde locuia. Trauma războiului şi moartea „văzută cu ochii” i s-au întipărit profund pentru tot restul vieţii. A continuat să meargă la şcoală şi câştiga băni ca să se întreţină.
      „Eram liber, părinţii mei nu mai aveau grijă de mine. Stăteam pe unde apucam. Mi-am făcut viaţa în funcţie de cum gândeam şi de posibilităţile de atunci”, se destăinuie actorul în carte.
      În sălile cinematografelor de pe Calea Griviţei i s-a născut dorinţa de a deveni actor, conform celor consemnate de Mia Pădurean. John Wayne, James Stewart, Humphrey Bogart, Cary Grant sunt actorii care l-au impresionat în mod deosebit. Pe lângă filmele văzute la cinematograful Marna, mergea să vadă şi trupele de artişti de la Teatrul de revistă, cu Titi Mihăilescu, iar mai târziu cu Puiu Călinescu.
     A început să joace în teatrele de amatori ale unor întreprinderi, care puneau în scenă Molière, Shakespeare, dar şi dramaturgie românească. Prima apariţie pe scenă a tânărului Dinică a fost cu o trupă de amatori de la Poştă, în piesa „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, în rolul locotenentului Stămătescu.
     S-a înscris în cercul teatral al Casei de Cultură a Sindicatelor (C.C.S) din Bucureşti, iar,  la 22 de ani, a fost distribuit în „Jocul de-a vacanţa”, de Mihail Sebastian, în rolul lui Bogoiu. A avut şansa să fie văzut de actriţa Dina Cocea, care se afla în public, care l-a primit la cursurile ei de pregătire.
     După aceste cursuri, Dinică a intrat - în 1957 - la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. A absolvit Institutul în 1961, iar doi ani mai târziu a fost distribuit în filmul „Străinul”, în regia lui Mihai Iacob.
     Cariera cinematografică a lui Gheorghe Dinică însumează aproape 100 de filme.Cel mai important premiu obţinut de actor a fost cel de la Karlovy Vary, în 1976, pentru Prin cenuşa imperiului. A obţinut mia mzulte premii sin partea ACIN - în 1972, 1975, 1987 (pentru interpretările din Explozia, Felix şi Otilia, Bariera, Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, Ilustrate cu flori de câmp, Cuibul de viespi, Secretul lui Herodot) şi UCIN - în 1992 (pentru Casa din vis), 1993 (Patul conjugal).
     Cât priveşte viaţa privată, Gheorghe Dinică nu s-a căsătorit până la 60 de ani şi nici nu a avut copii.  „Pe primul plan a stat întotdeauna munca pe scenă”, mărturisea actorul. Dar în 1995, Gheorghe Dinică fost invitat acasă la o familie de prieteni, pe care nu-i văzuse de mult timp. Acolo a cunoscut-o pe Gabriela-Georgeta, care i-a atras atenţia şi căreia i-a propus o întâlnire. Pe 2 februarie 1996, cei doi au celebrat cununia civilă, apoi, mai târziu, cununia religioasă.
     Ultima sa mare provocare în teatru a fost rolul „Mefisto”, din spectacolul „Faust”. Regizorul Silviu Purcărete şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, i-au distribuit, în 2006, pe Gheorghe Dinică şi pe Ştefan Iordache, în cele mai importante roluri, Mefisto şi respectiv Faust, din această superproducţie. Dar Dinică s-a retras, după 3-4 zile, de la repetiţie.
 În film, ultima sa apariţie importantă a fost cea din 2007 în „Ticăloşii",  în regia lui Şerban Marinescu. Gheorghe Dinică a jucat în ultimii doi ani de viaţă în serialele de televiziune „Inimă de ţigan” şi „Regina”.
     Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, marţi, 10 noiembrie 2009, în jurul orei 13, după ce timp de 20 de zile a fost internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Pe 9 noiembrie fusese operat de colecist, dar avea şi o infecţie cu stafilococ auriu şi candida. Diagnosticul fusese "bronhopneumonie cu stafilococ auriu şi candida, pneumonie bazală stânga în remisie, şoc septic şi disfuncţie multiplă la organe".
     Trupul neînsufleţit a fost adus pe 13 noiembrie 2009 în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti unde a fost petrecut cu aplauze timp de 15 minute de aproximativ 2000 de persoane venite să-şi ia rămas bun. A fost înmormântat în aceeaşi zi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită astfel în semn de omagiu. S-a alăturat astfel colegilor de breaslă: Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Răutu, Ştefan Iordache, Nicu Constantin.

Sursa foto: http://25.media.tumblr.com/tumblr_mcnx2kEN0j1qjdh7jo1_1280.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CJ Maramureș a depus un proiect pentru achiziționarea altor 21 de microbuze electrice
„Valoarea investiției este de 25,6 milioane de lei”.
 
O școală veche de peste 100 de ani, a fost renovată de Primăria Galați
„Avem la Galați un adevărat record de investiții în educație”...
 
Un primar PSD a jignit o persoană seropozitivă: Nu vă apropiați!
Un primar PSD din județul Bacău a jignit o persoană infectată cu H...
 
Mai multe școli din Argeș au primit sume importante de bani. Anunțul președintei PNL Argeș
Alina Gorghiu a anunțat că mai multor școli din Argeș le-au fost a...
 
61 de UAT-uri din județul Buzău vor primi microbuze pentru transportul elevilor
Consiliul Județean Buzău anunță începerea proiectului „Dotarea ...
 
Spitalul Județean Botoșani își va moderniza sistemele informatice cu fonduri europene
Un proiect de investiții cu fonduri europene, ce vizează modernizare...
 
Siguranța pietonilor, o prioritate a Primăriei Valu lui Traian
Primăria Valu lui Traian a demarat o serie de lucrări de reparații ...
 
Persoanele care cultivă ilegal terenuri aparținând CJ Giurgiu, vor fi acționate în instanță
La ultima ședință a Consiliului Județean Giurgiu s-a decis ca pers...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman, vorbește despre noua iubită: Fizicul poți să-l schimbi...

» 27 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DSVSA: Produse lactate contaminate cu E.Colli, Salmonella și Stafilococ CP

» 27 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Trei moduri care te ajută să pui în evidență o ținută all black

» 27 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Valea Frumoasei, un colț de rai în Munții Șureanu

» 27 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
O bază sportivă și un bazin de înot se vor construi în zona Târgului săptămânal din Caracal

» 27 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Clădirea Primăriei Țăndărei va fi reabilitată energetic

» 26 Septembrie 2023 | Comentarii 0