Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI ACTORI AI ROMANIEI
Adaugat: 03 Februarie 2017    Actualizat: 03 Februarie 2017

Biografie

     George Calboreanu s-a nascut la 03.01.1896, in localitatea Turnisor, nu departe de Sibiu. După ce termină clasele primare la Turnişor devine elev la Şcoala de Arte şi Meserii din Bucureşti. De cum a absolvit-o pleacă la Constanţa cu gândul ascuns de a se imbarca pe furis pe un vapor când acesta îşi va ridica ancora si de a pleca. Dar din păcate nu reuseste acest lucru fiind obligat sa se intoarca la Bucuresti. Întors la Bucureşti, intră în corul unei biserici; cântând, reuseste sa isi castige curajul necesar de a accede mai departe şi se prezinta la concurs la Teatrul de Operetă de la Parcul Oteteleşteanu (azi Palatul Telefoanelor). Dupa concurs intre membrii juriului s-au iscat neînţelegeri la deliberare, un membru al comisiei a susţinut că este tenor, altul că este bas, iar al treilea că e bariton. Şi ca să nu fie suparare l-au respins.
     Îşi caută norocul în altă parte şi astfel ajunge la Iaşi unde se înscrie la Conservator, la clasa lui State Dragomir, având colegi pe C. Ramadan, Miluc Gheorghiu, Sorana Bopa, Costache Antoniu, Alex Critico şi alţii. În paralel cu Conservatorul audiază şi cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie. În stagiunea 1918-1919 debutează pe scena Teatrului Naţional din Iasi în piesa “Fântâna Blanduziei” . Tot aici mai joacă rolul lui Chiriac din “O noapte furtunoasă” .
Dupa numai doi ani îl găsim angajat la Teatrul Naţional din Cluj. Curând se remarcă prin două creaţii care-i aduc simpatia studenţimii care-l ovaţionează în “Messalina” şi “Butoreştii”. Rolul Amos din ultima piesă îi aduce un premiu constând într-o călătorie de studii la Viena. Reîntors în ţară, este angajat la Teatrul Regina Maria, condus de soţii Bulandra, unde joacă în patru piese şi anume: “Don Juan, L’Aiglon” , “Cadavrul viu” şi “Masca şi obrazul” . Trece apoi la Teatrul Popular, înfiinţat de Nicolae Iorga. Aici joacă cu mare succes rolul lui Raskolnikov din “Crimă şi pedeapsă” .
     Această îzbândă artistică îi deschide larg poarta Naţionalului Bucureştean şi din 1923 este angajat şi nu-l va mai părăsi până la pensionare . În 1938 il regasim jucand la galeria vechiului Naţional, în rolul Hagi Tudose. Au urmat, de-a lungul anilor, “Hamlet”, “Coana Chiriţa” (Bârzoi), “Avram Iancu”, “Apus de soare”, “Pământ” (Boierul), “Patima de sub ulmi”, “Vlaicu-Vodă”, “Păpuşile”, “Toţi fiii mei”, “Dama cu camelii”. Au urmat apoi “Mama”, “Trenul blindat”, “Papucii fericirii”, “Tinereţe”, “Titanic Vals”, “Ion Vodă cel Cumplit”, “Egor Buliciov”, “Rapsodia ţiganilor”, “Omul cu mârţoaga”, “Cetatea de foc”, “Bădăranii”, “Iuda”, “Dulcea pasăre a tinereţii”, “Monna Vana”, “Complotul condamnaţilor”, “Maria Stuart”, “Fraţii Karamazov”, “Oameni pe un sloi de gheaţă”, “Patima roşie”, “Iulius Cezar” şi multe altele.
     La care se adaugă cele 11 filme în care a jucat, precum şi sutele de imprimări la Radio,ce au imbogatit Fonoteca de Aur . Una din marile reuşite ale carierei sale e rolul lui Ştefan cel Mare. La făurit ca personaj, întâia oară, într-o piesă azi uitată, Maria de Mangop de Mircea Dem. Rădulescu (1953). Apoi la desăvârşit în Apus de soare, la Naţionalul din Bucureşti . E cert că pentru generaţiile posbelice ilustrul domnitor are chipul scenic dat de Calboreanu, aşa cum pentru perioada anterioară îl avea pe acela creat de Nottara, iar pentru generatiile mai noi de Gheorghe Cozorici.
     Se stinge din viata la 12 iulie 1986 in Bucuresti.

Sursa foto: http://static.cinemagia.ro/img/db/actor/00/23/28/george-calboreanu-174726l.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
În comuna Valea Mare urmează să înceapă lucrările de introducere a sistemului de canalizare
„Al doilea mare proiect semnat și adus în stadiul de execuție”
 
Un Centru pentru Persoane Vârstnice și 16 stații de încărcare a mașinilor electrice, cele mai noi investiții care se vor face în Câmpina
Două investiții extrem de importante se vor face la Câmpina.
 
Situație cu iz penal la Piața Centrală din Câmpina. Consilier local: Domnule viceprimar, raportul ăsta e un fals!
La ultima ședință a Consiliului Local Câmpina s-a discutat despre ...
 
Școala Gimnazială din Arcani va fi reconstruită din temelii
Este unitatea de învățământ cea mai afectată de seismele din jud...
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor
„Printr-un transport mai sigur se reduc diferențele și discrepanț...
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș
S-a lansat licitația pentru proiectul „Modernizare Bulevard Mihai V...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0