Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI VOCI ALE ROMANIEI
Adaugat: 17 Iulie 2017    Actualizat: 17 Iulie 2017

     Dan George Spataru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, Constanta - d. 8 septembrie 2004, Bucuresti) a fost un cantaret roman de muzica usoara.

      Dan Spataru s-a nascut in octombrie 1939, intr-o familie de invatatori, Gherghina si Aurel Spataru. si-a petrecut copilaria si adolescenta la Aliman, comuna natala, in Ion Corvin si la Medgidia, alaturi de sora mai mare Puica (Maria Nicola) si a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai tarziu a aparut o alta pasiune, mult mai puternica, aceea pentru fotbal.

      Dan Spataru a crescut printre povestile bunicilor si cantecelor interpretate parintii. Cand avea 12 ani insa, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o matusa pentru a indeplini dorinta mamei "copiii mei sa invete carte". Aici Dan a facut liceul si a inceput cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocas. A jucat la "Progresul", apoi la "stiinta Bucuresti". In anul III la "Facultatea de Educatie Fizica si Sport" a trebuit sa se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat scolii si muzicii. Dan Spataru era student cand a inceput sa cante la "Casa Studentilor" in anul 1962. A inceput cu muzica italiana, asta era la moda. Dragostea pentru muzica a mostenit-o din familie. Tatal sau canta la vioara.

       Camelia Dascalescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odata la "Mon Jardin" si a facut cu el lectii. Primele bucati muzicale interpretate de Dan Spataru, au fost ale Cameliei Dascalescu. Odata la o terasa l-a intalnit Temistocle Popa, care i-a facut aproape toate slagarele. Primul mare succes l-a avut cu "Maicuta mea", de Temistocle Popa. In anul 1972 o cunoaste pe viitoarea sotie, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanta. S-au casatorit in 1974 si au avut un copil, Dana. Dupa marturiile sotiei, Dan Spataru a fost "familist convins" si "un model de tatic".

        A fost o personalitate a lumii muzicale romanesti, a rezistat timpului, ne-a invatat sa-i acceptam slabiciunile si a reusit sa-si lase amprenta timbrului vocal in amintirea fiecaruia dintre noi. A urmat un lung sir de slagare si un succes la public incredibil. Tarancuta, Tarancuta, Nici O Lacrima, Nu-ti Sade Bine Cand Plangi, Nu M-am Gandit La Despartire, Oare, Oare, Iti Pare Rau”, In Randul Patru ori Drumurile Noastre sunt cantece pe care multa lume le stie inca pe de rost.

       Dan Spataru a batut, in Cuba, recordul la aplauze: 16 minute si 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival international in Cuba, la Varadero, unde sunt trecut in Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute si 19 secunde!“

      Moartea lui Dan Spataru in urma unui atac de cord a adus la inmormantarea lui peste 10000 de oameni. Multi varstnici pentru care Dan Spataru a insemnat un exemplu de vointa.


Dan Spataru - Discografie

- Best of (1996)
- Drumurile tineretii (2002)
- Pe drumul meu (2005)
- Raza mea de soare (2005)
- In memoriam vol. 1 (2007)
- In memoriam vol. 2 (2007)

   Piese din repertoriu

- Drumurile noastre (preluare din folclorul sarbesc)

- Vin' la noi la Medgidia
- Nici o lacrima (Ion Cristinoiu)
- Te asteapta un om (Ion Cristinoiu)
- Nu m-am gandit la despartire
- In randul patru
- Trecea fanfara militara (Temistocle Popa)
- Maicuta mea
- Tarancuta, tarancuta

- Cantec de tata
- Nu-ti sade bine cand plangi
- Mi-e dor de acasa
- Te-am iubit, Mario
- Si ce daca trece vremea (Vasile Veselovski)
- Oare
- Mereu canta o serenada
- Mi-a spus inima aseara

sursa foto: http://www.observator.ro/images/2010/septembrie/dan-spataru.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
67 de primari din Buzău vor da Guvernul în judecată
Guvernul interimar al României va fi dat în judecată de grupul prim...
 
Primarul din Pui, detalii despre desfășurarea Târgului de toamnă
Târgul de toamnă de la Pui a devenit deja o tradiție, de mulți ani...
 
Municipiul Constanța va avea un Acvariu nou, la standarde europene
Vicepreședintele CJ Constanța a declarat că a fost semnat contractu...
 
Echipamente medicale pentru Policlinica Târgu Neamț, din fonduri europene
Cu câteva zile în urmă, Policlinica Târgu Neamț a primit aparatur...
 
Primăria Giurgiu: De astăzi se pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire
Primăria Giurgiu a anunțat că începând cu data de 18 octombrie se...
 
Anunț al Primăriei Dârmănești: Vaccinare fără programare, inclusiv doza 3!
Primăria Dârmănești anunță că la Casa de Cultură Racovița - M...
 
Primăria Vaslui, demersuri pentru construirea unei noi creșe în municipiu
Primarul municipiului Vaslui a anunțat că s-a găsit o locație pent...
 
Președintele CJ Botoșani: S-au turnat covoare asfaltice pe patru sectoare importante de drumuri
Consiliul Județean Botoșani a asfaltat zeci de kilometri de drumuri ...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Anamaria Prodan, mesaj dur pentru fosta soție și actuala iubită a lui Reghecampf: Mare e disperarea și frustrarea!

» 22 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Ludovic Orban nu va vota Guvernul Ciucă și va demisiona din PNL

» 22 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Cinci beneficii ale tratamentelor faciale profesionale

» 22 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Margina, comuna propusă pentru „Destinația 2021 pentru Turism Cultural Sustenabil”
TIMIS
» 22 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VRANCEA
 
Șeful CJ Vrancea: Au început lucrările pentru asfaltarea DJ 205B

» 22 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Vicepreședinte CJ Timiș: Drumul Timișoara - Aeroport a fost finalizat

» 21 Octombrie 2021 | Comentarii 0