Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 17 Martie 2017    Actualizat: 17 Martie 2017

CHIAJNA (circa 1530 - circa 1588)

 

            Nu de puţine ori istoria medievală a consemnat faptele brave ale unor cu­rajoase femei, nu de puţine ori desti­nele popoarelor poartă amprenta poli­tică a marilor personalităţi feminine, între ele, în veacul al XVI-lea româ­nesc, se află şi Chiajna, soţia domni­torului muntean Mircea Ciobanul. Fe­meie cultă, învăţată (vorbea bine turca, araba), iubitoare de fast şi putere, întocmai ca ruda sa, Despina lui Neagoe Basarab, doamna Chiajna s-a impus contemporanilor prin inteligenţa şi rara ei energie, prin tenacitatea şi ambiţia cu care îşi urmărea planurile politice. Eră fiică a lui Petru Rareş, voivodul Moldovei, şi nepoată de des­pot sârb. În vara anului 1546, prin că­sătorie (la 23 iunie 1546 sibienii îi trimiteau daruri de nuntă), Mirceoaia - cum avea să i se spună după numele soţului ei - s-a aşezat ca doamnă a ţării la Bucureşti. După moartea lui Mircea vodă, Chiajna a preluat în fapt conducerea ţării, domnitor fiind doar cu numele nevârstnicul ei fiu, Petru cel Tânăr (1559 - 1568), atunci de 12 ani.

            Domnia lui Mircea Ciobanul, soţul Chiajnei, a nemulţumit - şi a pier­dut - pe mulţi din marii boieri. Sfârşitul lui a fost înţeles de cei rămaşi în viaţă ca fiind şi sfârşitul familiei sale. De aceea, au pornit grăbiţi cu oaste să scoată din scaun şi ţară pe doamna văduvă şi pe copilandrul voievod. Alun­gaţi peste Dunăre,«Doamna Mirceoaia şi cu fie-său Pătru» s-au întors însă repede cu ajutor şi au biruit pe răzvră­tiţi la Şerpăteşti (se pare că aici, la Şerpăteşti, a participat direct la luptă, pentru prima dată la noi, o femeie). O altă împotrivire a boierilor a fost înfrântă de apriga Mirceoaie «la sat la Boiani». Cunoscându-i de acum pu­terea, boierii duşmani s-au retras, dom­nia lui Petru cel Tânăr şi a mamei sale dobândind, pentru câţiva ani buni, liniş­tea. Adeptă a politicii de întărire a puterii centrale, doamna Chiajna a apă­rat unitatea statului de tendinţele de fărâmiţare feudală, ale boierimii lo­cale. Ferind astfel ţara de răzmeriţe lăuntrice, aducătoare de pagube şi sânge vărsat, asigurându-i liniştea in­ternă, prielnică înfloririi comerţului, dezvoltării meşteşugurilor, agricultu­rii, doamna Chiajna şi-a câştigat un important merit istoric.

            În acea vreme, la Stambul se afla în mare preţuire Mihai Cantacuzino, per­sonaj cu influenţă în anturajul sulta­nului şi care, pentru priceperea sa în felurite treburi, pentru dibăcia cu care-şi strânsese o mare avere, pentru abilitatea cu care a ieşit din multele capcane întinse de neprieteni, a fost numit de turci Şeitanoglu (fiul diavo­lului). Doritoare să-şi întărească po­ziţia la Poartă, Chiajna a hotărât să se înrudească cu Cantacuzinii, măritându-şi fiica, frumoasa prinţesă Maria, cu fratele lui Şeitanoglu, pe nume Ion Cantacuzino. Curând după nuntă au izbucnit neînţelegeri între părţi, nici una din cele două firi tari - nici mîndra Chiajna, nici puternicul Canntacuzin - nevrând să cedeze (fapte legate de acest conflict sunt descrise, cu forţă evocatoare, de Al. I. Odobescu în nuvela istorică: «Doamna Chiajna»). Conflictul, transformat în aprigă duş­mănie, a dus la desfacerea căsătoriei. Răzbunător, Şeitanoglu a obţinut apoi de la sultan scoaterea din scaun a lui Petru vodă cel Tînăr şi exilarea lui şi a familid sale.

           Pribeagă din 1568 în îndepărtata Asie Mică, Chiajna a cunoscut ani grei, cu lipsuri materiale, fosta doamnă a Ţării Româneşti fiind silită să se ocupe de comerţ cu mărunţişuri pe străzile ora­şului Alep. Caracter puternic, Chiajna nu s-a lăsat însă înfrântă. Încet, încet, a început să câştige poziţiile pierdute. Moartea marelui ei duşman, Mihail Cantacuzino, precum şi căsătoria fiicei sale Dobra cu sângeacul de Magnezia, Murad, ajuns apoi sultan, i-au adus Chiajnei răzbunare şi noi speranţe. Trecută de cincizeci de ani, doamna Chiajna, fiică de domnitor, soţie de domnitor, ea însăşi deţinătoare de pu­teri domneşti, s-a sfârşit însă la Istanbul fără a mai apuca să vadă pământul românesc.

Sursa foto: http://alexandrapalconi.info/doamna-chiajna/

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primăria Oradea schimbă regulile de plată ale parcărilor dintre blocuri
Plata nu se va mai face la asociațiile de proprietari, ci la Primări...
 
La Tulcea se fac investiții pentru tineri: Gravity Parc și un cinema
Primarul municipiului Tulcea a vorbit despre investițiile pentru tine...
 
Fără taxe la branșamentele de gaze. Primăria Drobeta-Turnu Severin a luat măsuri
Primăria Drobeta-Turnu Severin a decis anularea taxelor percepute pen...
 
La Brașov se va înființa un nou centru pentru persoane vârstnice
Consiliul Local al Municipiului Brașov a aprobat înființarea unui n...
 
O serie de evenimente vor avea loc în Vicovu de Sus, cu ocazia Zilei Naționale
Primăria Vicovu de Sus organizează, cu ocazia Zilei Naționale a Rom...
 
CJ Caraș-Severin modernizează o parte a Spitalului Județean de Urgență Reșița
Consiliul Județean Caraș-Severin face investiții la Staționarul II...
 
Primăria Corbu organizează un concert de colinde cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă
Administrația locală, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Corbu, or...
 
Primăria Târgu Mureș: Pe strada Gheorghe Doja se vor planta mai multe feluri de arbori, ca parte a proiectului de reamenajare a străzii
Lucrările de reamenajare a străzii Gheorghe Doja sunt în plină des...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Oficial BNR: Pensiile speciale, o problemă înspăimântătoare

» 11 Decembrie 2023 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
România este obligată că până în 2030 să aibă trenuri care să circule cu 160 de km/h

» 09 Decembrie 2023 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA CORPULUI
 
Sfaturi care te vor ajuta să ai o piele frumoasă în timpul iernii

» 09 Decembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Astăzi, de la ora 17:00, se deschide Târgul de Crăciun Winter Land, din Parcul Crângași
BUCURESTI - ILFOV
» 09 Decembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Primăria Râmnicu Vâlcea a pregătit 12.000 de pachete cu daruri pentru elevii din municipiu

» 09 Decembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Copiii din învățământul preșcolar, care au participat la concertul de coline, au fost premiați de Primăria Satu Mare

» 08 Decembrie 2023 | Comentarii 0