Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 23 Martie 2017    Actualizat: 23 Martie 2017

BRUKENTHAL, SAMUEL (1721-1803)

 

            Transilvănean de origină germană, gu­vernator al acestei provincii Vreme de 13 ani, Samuel Brukenthal s-a născut, ca mezin al familiei judelui Michael Brukenthal, în comuna Nocrich, ju­deţul Sibiu. Terminand gimnaziul din Sibiu, tanărul Samuel Brukenthal a plecat pentru completarea studiilor la Halle, în Germania, unde, timp de doi ani, între 1743-1745, a urmat cursu­rile de ştiinţe juridice şi politice ale Universităţii din acest oraş. S-a întors după aceea în ţară, stabilindu-se la Sibiu.

            Învăţătura acumulată, cunoaşterea mai multor limbi (în afară de germană şi română ştia latina, franceza, maghiara, italiana), cinstea şi puterea sa de muncă l-au ajutat să urce, una după alta, trep­tele ierarhiei administrative. Ca secre­tar gubernial, a participat activ la ela­borarea unui sistem fiscal bazat pe o mai dreaptă impunere a populaţiei. Ajuns în funcţia de cancelar gubernial, a conceput proiectul de înfiinţare, la Sibiu, a unei universităţi la care ac­cesul să nu fie îngrădit de prejudecăţi religioase, de originea socială sau etnică şi în care să se predea şi discipline noi, direct legate de dezvoltarea econo­mică, aşa cum sant ştiinţele tehnice, desenul tehnic, agronomia. Deşi apro­bată de Curtea de la Viena - Transil­vania devenise la sfarşitul secolului al XVII-lea o provincie a Imperiului habsburgic - propunerea n-a putut fi pusă în practică din cauza opoziţiei acerbe întampinată din partea cercu­rilor nobiliare şi bisericeşti locale. In anul 1774, Samuel Brukenthal a fost numit locţiitor al guvernatorului Tran­silvaniei, trei ani mai tarziu, la 16 iulie 1777, fiind investit ca titular al acestei înalte funcţii politice şi administrative. Conducător nemijlocit al întregii re­giuni transilvane şi bun cunoscător al stării ei, Brukenthal a continuat iniţia­tivele progresiste pentru care militase mai înainte (printre propunerile care au avut un mare răsunet în epocă a fost aceea ca şi nobilimea maghiară privilegiată să fie impusă la taxe).

               In 1784, în timpul răscoalei condusă de Horia, Cloşca şi Crişan, Brukenthal a propus discutarea revendicărilor ro­mânilor şi rezolvarea lor prin tratative. Atitudinea guvernatorului a fost con­siderată la Viena ca expresie a unor sentimente de solidarizare cu răscu­laţii. De aceea i s-a interzis accesul la aplanarea paşnică a conflictului, îm­păratul habsburgic Iosif II dispunand represiunea sangeroasă a răscoalei.

            La 9 ianuarie 1787, după o lungă gu­vernare, Brukenthal s-a retras din această înaltă funcţie.

            Activitatea desfăşurată ca demnitar, şi apoi ca simplă persoană particulară, a fost marcată de numeroase realizări în domeniul economic şi cultural.

            A favorizat dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale. A introdus culturi şi teh­nici agrare noi (spre exemplu cultiva­rea unor plante în seră). A militat pen­tru înfiinţarea unor societăţi istoricoliterare şi ştiinţifice. Dar, mai cu seamă, a adunat preţioase şi rare cărţi, manus­crise, monede, tablouri de mare va­loare din pictura flamandă, olandeză, germană, austriacă. Samuel Bruken­thal a hotărat ca după moartea sa toate colecţiile - împreună cu palatul ce le adăpostea şi cu o sumă importantă de bani - să intre în proprietatea oraşu­lui Sibiu, în vederea constituirii unui muzeu. Din 25 februarie 1817, cand această prestigioasă instituţie, ce poartă în semn de cinstire numele donatoru­lui, a fost oficial inaugurată, pragul ei a fost trecut de multe milioane de vizi­tatori. Muzeul Brukenthal, al cărui patrimoniu a crescut şi a fost complex valorificat mai cu seamă în ultimele decenii, a dobandit pe drept o faimă ce depăşeşte hotarele ţării.

Sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Samuel_von_Brukenthal

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
În comuna Valea Mare urmează să înceapă lucrările de introducere a sistemului de canalizare
„Al doilea mare proiect semnat și adus în stadiul de execuție”
 
Un Centru pentru Persoane Vârstnice și 16 stații de încărcare a mașinilor electrice, cele mai noi investiții care se vor face în Câmpina
Două investiții extrem de importante se vor face la Câmpina.
 
Situație cu iz penal la Piața Centrală din Câmpina. Consilier local: Domnule viceprimar, raportul ăsta e un fals!
La ultima ședință a Consiliului Local Câmpina s-a discutat despre ...
 
Școala Gimnazială din Arcani va fi reconstruită din temelii
Este unitatea de învățământ cea mai afectată de seismele din jud...
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor
„Printr-un transport mai sigur se reduc diferențele și discrepanț...
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș
S-a lansat licitația pentru proiectul „Modernizare Bulevard Mihai V...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0