Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MUNICIPIUL PIATRA NEAMT
Adaugat: 19 August 2013

Biblioteca Judeţeană Neamţ "G. T. Kirileanu"

 

Date de contact:

Tip biblioteca: Biblioteci Judetene

Website: http://www.bibgtkneamt.ro/

Director: Adrian Alui Gheorghe

Persoana de contact: Virgil Cojocaru, Bibliotecar

Anul infiintarii: 1935

Istoric: Biblioteca Judeţeană "G.T. Kirileanu" Neamţ este continuatoarea unor vechi tradiţii (peste 130 de ani) de lectură publică în judeţul Neamţ. O însemnare din 1934, datorată lui Constantin Turcu (1903-1980, profesor, publicist şi secretar al Liceului "Petru Rareş" din Piatra-Neamţ), evoca-în acest sens - anul 1869 şi registrul de împrumut al bibliotecii filialei Neamţ a Societăţii pentru Învăţătură Poporului Roman.
Istoria propriu-zisă a Bibliotecii Judeţene "G.T. Kirileanu" Neamţ începe cu toamna anului 1935, când, odată cu revenirea pe meleagurile natale, cărturarul Gh. Teodorescu - Kirileanu îşi materializează şi dorinţa de a se stabili la Piatra-Neamţ cu întreaga comoară de manuscrise, carte şi periodice a bibliotecii sale. În acest scop, a cumpărat un teren şi a construit (pe str. Ştefan cel Mare nr. 25 - astăzi nr. 27) casa ce l-a adapostit până la moarte (13 noiembrie 1960).
Oficial, biblioteca a căpătat caracter public în anul 1956, prin actul de donaţie din 24 februarie acel an, ce stipula înfiinţarea - în casa sa - a unei biblioteci documentare "pentru luminarea poporului". În realitate, biblioteca lui G.T. Kirileanu avea asemenea atribute încă de la începutul instalarii cărturarului în Piatra-Neamţ, fiind accesibilă, datorită exemplarei generozităţi a proprietarului ei, multor cititori interesaţi de trecutul istoric şi cultural.
Numeroasele manuscrise pe care le deţinea G. T. Kirileanu (documente şi corespondenţă) au fost preluate la sfârşitul anului 1960 de Biblioteca Academiei, pentru a fi ferite de "interesul special" al organelor Securităţii. Între anii 1948-1956, într-un context politic şi social ce a fost potrivnic fostului bibliotecar al Palatului Regal, acestea îi tulburaseră frecvent ultimii ani de viaţă, marcaţi şi de multe privaţiuni materiale.
În aceeaşi perioadă (anii '50), datorită unei reorganizări în plan central şi teritorial a bibliotecilor publice din România, s-a înfiinţat la Piatra Neamţ o bibliotecă publică oraşenească, ce a funcţionat mai întâi în vecinătatea fostei Librării nr.1 a oraşului (cam pe locul unde se află astăzi terasa hotelului-restaurant Ceahlău), iar apoi pe str. Ştefan cel Mare, nr.5 (imobil ocupat în prezent de Curtea de Conturi şi Control Financiar Neamţ).
La începutul anului 1968, în contextul noii reorganizări teritorial-administrative a României, ce a condus la desfiinţarea regiunilor şi raioanelor de inspiraţie sovietică, revenindu-se la tradiţia românească a judeţelor, Piatra-Neamţ a devenit municipiul de reşedinţă al judeţului Neamţ. Pitorescul oraş de munte a resimţit astfel şi un plus de interes pentru dezvoltarea sa socială, economică şi culturală, autorităţile locale direcţionând în acest scop importante fonduri de investiţii.
Între noile construcţii ale oraşului s-a aflat şi actualul sediu al bibliotecii (Bd. Republicii nr. 15), investiţie realizată de Consiliul Judeţean Neamţ în chiar Anul Internaţional al Cărţii (1972), find - dupa ştiinţa noastră - şi prima construcţie de bibliotecă publică în România după cel de al doilea război mondial!...
Între timp, biblioteca publică oraşenească căpătase rang municipal (februarie 1968, odată cu efectuarea reformei teritorial-administrative), iar din martie 1974, odată cu aplicarea prevederilor Decretului nr. 703/28 dec. 1973, cuprinzând normele unitare de structură pentru instituţiile cultural-educative, a devenit Biblioteca Judeţeană.
Cu aceeaşi dată şi potrivit efectelor aceluiaşi decret, fosta bibliotecă a cărturarului G.T. Kirileanu şi-a încetat statutul de bibliotecă de sine stătătoare (avusese iniţial 3,5 norme salariaţi, iar în ultimii ani mai funcţiona doar cu una singură şi se mutase din 1970 în alt spatiu, tot pe str. Ştefan cel Mare, dar la nr. 14). Colecţiile sale au fost transferate în noul sediu al Bibliotecii Judeţene şi au căpătat regim de funcţionare sub denumirea de Fondul Documentar "G. T. Kirileanu".
După 1989, Biblioteca Judeţeană a cunoscut un intens proces de modernizare şi extindere a spaţiilor şi serviciilor sale. Mai întâi Prefectura Judetului Neamţ (în noiembrie 1991) şi apoi, imediat după înfiinţare, Consiliul Judeţean Neamţ (constituit în urma alegerilor locale din mai-iunie 1992) au aprobat şi finanţat realizarea unei extinderi a sediului Bibliotecii Judeţene Neamţ.
Odată cu aniversarea a 120 de ani de la naşterea lui G.T. Kirileanu şi sfinţirea pietrei de temelie a noului local în data de 13 martie 1992, biblioteca şi-a înscris pe frontispiciu numele ctitorului ei spiritual, căpătând denumirea de Biblioteca Judeţeană "G.T. Kirileanu".
Darea în folosinţă a acestei extinderi şi realizarea unor ample lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea spaţiilor pentru public din vechiul local au dublat, practic, din 1999, suprafaţa utilă a bibliotecii, care a ajuns să însumeze circa 2500 mp.

Adresa: 610005, Bulevardul  Republicii, nr. 15, Piatra Neamţ

Judet: Neamt

Telefon: 0233/211524; 0333/401170; 0333/401171

Fax: 0233/210379

Email: bib_gtk_neamt@yahoo.com

Filiale: Filialanr. 2 Mărăţei
- situată într-un cartier cu veche tradiţie, pe B-dul Traian, parter bloc A9 (tel. 227870).
Filiala nr. 1 Dărmăneşti
- situată în unul din noile cartiere ale oraşului, pe Aleea Ulmilor, parter bloc A2.
Filiala nr.3 - Carte străină
- situată în zona centrală, pe B-dul Republicii nr. 15; înfiinţată, în 1992, din fonduri proprii şi donaţii oferite de "Association Roannais - Piatra-Neamţ", care continuă periodic completarea colecţiilor;
Filiala Orhei
- organizată în sediul principal al Bibliotecii Publice "Al. Donici" din Orhei (director: Lidia Sitaru);
- înfiinţată în baza unui protocol de înfrăţire, încheiat şi semnat de directorii celor două biblioteci publice, la 24 Ianuarie 1992, în Piatra-Neamţ;
- dotată, din noiembrie 2001, cu un calculator donat de Primăria Piatra-Neamţ şi software de bibliotecă şi baze de date donate de Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu".

Program functionare: Program cu publicul
Sediul central:
Luni - Vineri: 9.00 - 19.00
Filiale de cartier:
Filiala Mărăţei:
Luni - Vineri: 9.00-19.00
Filiala Dărmăneşti:
Luni, Miercuri, Vineri: 11.00 - 18.00
Marţi, Joi: 9.00 - 16.00
Filiala carte străină:
Luni - Vineri: 11.00 - 18.00

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primăria Galați, primul pas pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență
Administrația gălățeană a făcut primul pas pentru construirea un...
 
Primăria Fetești va primi finanțare europeană pentru realizarea unui centru multifuncțional și pentru reabilitarea unor străzi
Primăria Feteși și ADR Sud-Muntenia au semnat contractul de finanț...
 
Primăria Slatina a premiat excelența
Cu ocazia împlinirii a 654 de ani de la prima atestare documentară a...
 
Primăria Baia Mare, somată să plătească gunoiul, altfel nu se va mai ridica din februarie
Operatorul de salubritate din Baia Mare a somat Primăria să plăteas...
 
Fostul prefect de Argeș demisionează din PNL datorită conducerii filialei județene
Emanuel Soare și-a anunțat demisia din PNL, din cauza comportamentul...
 
CJ Botoșani a alocat bani pentru reabilitarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie
„Vom pune un accent deosebit pe domeniul cultural”.
 
Deputat buzoian, despre imaginea Poliției Române: Este urgent nevoie de o reformă
Deputatul buzoian Gabriel Avramescu este de părere că imaginea Româ...
 
Deputat: Giurgiu a primit bani de la Guvern pentru plata gazelor naturale
Deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei, a salutat decizia Guvernul...
 
 
 
 
POLITICA
 
Președintele Iohannis a semnat numirea lui Marcel Boloș în funcția de ministru al Digitalizării

» 28 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Finlanda ridică o parte din restricțiile antipandemice mai devreme decât era prevăzut

» 28 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Măști de față cu bicarbonat, pentru riduri și alte probleme ale tenului

» 28 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Târgul de Fete, Alba Jazz, spectacole și alte evenimente din 2022 - când vor avea loc
ALBA
» 28 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Bacău și Mărgineni se vor asocia pentru a realiza o „centură urbană”

» 28 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
Proiectul de hotărâre privind reabilitarea Turnului Sfatului va fi dezbătut de consilierii locali sibieni în ședința de joi

» 27 Ianuarie 2022 | Comentarii 0