Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 19 Ianuarie 2015    Actualizat: 19 Ianuarie 2015

     Compozitor, dirijor, profesor, manager, acestea sunt cele patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului Sabin Pautza, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfăşurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic.

     Sabin Păutza a fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey - Plainfield Symphony, fiind dirijor emerit pe viaţă al ansamblului.

     Sabin Păutza a dirijat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall - New York, Santa Cecilia - Roma, Frédéric Chopin - Varşovia şi Philharmonic Hall - Sydney.

     Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor - în program figurând şi lucrarea sa "Haiku".

     Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City - Utah (1985), premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994). Compania Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia, până la această dată fiind lansate primele zece CD-uri.

     În evenimentul de la Sala Radio, derulat sub bagheta lui Sabin Păutza, publicul va avea ocazia să asculte o lucrare semnată de artistul român şi două partituri aparţinând lui Ludwig van Beethoven, respectiv lui Franz Peter Schubert.

     Despre lucrarea sa, "Mozart Fantasie", compusă cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor (în 2006), Sabin Păutza spune: "Am folosit aici câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale sale aparţinând unor lucrări ca «Mica Serenadă» sau ale unor arii celebre din operele sale. Mi-am imaginat un fel de joc muzical în care aceste melodii atât de cunoscute sunt implicate într-un scenariu în care ele însele devin nişte personaje pitoreşti într-o operă imaginară. (...) Mi s-a oferit aici ocazia de a exploata valenţele inepuizabile ale melodiilor mozartiene în a fi răstălmăcite, ironizate, modificate în toate felurile, într-un dialog în care se remarcă odată mai mult geniul maestrului de la Salzburg".

     În programul serii publicul va asculta, de asemenea, "Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră", semnat de Beethoven, cu participarea pianistului Lucian Velciu, care a susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio ş.a. Concertul se va încheia cu "Simfonia nr. 2", creaţie a lui Schubert, compusă la vârsta de doar 17 ani şi inspirată de o lucrare a lui Beethoven.

Cine este Sabin Pautza?

     Compozitor, dirijor, pianist, organist, profesor. Fiu al Banatului, născut la Câlnic, Reşiţa (Păuţa), instruit la Conservatorul din Bucureşti, s-a afirmat pe diverse paliere ale muzicii la Iaşi, şi-a desăvârşit cariera în SUA. Activitatea profesională a început-o în învăţământul superior ieşean, la Universitatea de Arte „George Enescu“, avansând în ierarhia universitară de la preparator la şef de catedră studii teoretice (1965-1984). A fost totodată dirijorul fondator al corului studenţesc „Animosi“. 

     Stabilit în Statele Unite a activat la început ca organist şi dirijor de cor, a obţinut apoi, prin concurs, postul de prim-dirijor şi director artistic al Orchestrei simfonice din Plainfield, cea mai veche orchestră din New Jersey, timp de 21 de ani. În prezent este dirijor asociat (Conductor Emeritus) al acestei orchestre. În 1985 a debutat în dubla calitate de dirijor şi compozitor pe cea mai importantă scenă muzicală a SUA, Carnegie Hall din New York. Firma Swift Music Group a editat în 10 volume Opera omnia a compozitorului. După anul 1990 dirijează frecvent şi în România, fiind invitatul tuturor orchestrelor simfonice inclusiv al Filarmonicii „George Enescu“ şi al Orchestrei Naţionale Radio.

     Creaţia componistică a lui Sabin Pautza este impresionantă. A scris muzică pentru piese de teatru Iertarea (Ion Băieşu), Lungul drum al zilei către noapte (Eugen O’Neil), Peer Gynt (Henryk Ibsen), Drumul încrederii (Cătălina Buzoianu), Albă ca Zăpada (fraţii Grimm), Joc la soare (Constanţa Buzea) ş.a. A compus muzică vocal simfonică: oratoriul Antiphonon Melos pentru cor şi orchestră (1970), cantatele Columne (1977), Lumină (1981), Pace (1987), Hope (1999), suita Canti profanipentru cor de copii şi orchestră (1974). Muzică simfonică: Interludiu pentru orchestră de coarde şi percuţie (1967), Seykylos Hymn (1969), Laude (1972), Cinci piese pentru orchestră mare (1975), Jocuri II (1976), III (1979), IV (1980), V (1995), Jocuri VI (1995), Simfonia nr. 1 „In memoriam“ (1989), Simfonia nr. 2 „Sacra“, Mica simfonie, Dublu concert pentru violoncel/violă, pian şi orchestră (1990), Concert pentru saxofon şi orchestră (1997), A Musical Journeynbsp;(1993), Bassklavierkonzert – Dublu concert pentru clarinet bas, pian şi orchestră (2005), Concert pentru flaut şi orchestrănbsp;(2008). Muzică corală (selectiv): Ave Maria (1956),Patru colinde (1966, rev. 1969), Când codrii noştri (1972), Ofrandă copiilor lumii (1973), Suita Mărgană (1975), Eroii neamului (1977), Jocuri I. (1974), Schässburger Capriccio pentru orchestră de coarde (2008), lucrări pentru vioară, violă, clarinet, trompetă, lieduri, muzică uşoară, muzică de jazz, studii de muzicologie. 

sursa foto: http://joenegut.toateblogurile.ro/files/2011/02/Pautza.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0