Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 26 Ianuarie 2016    Actualizat: 26 Ianuarie 2016

      O palinca de lux produsa in judetul Satu Mare se vinde destul de bine pe plan international, inclusiv in Japonia, unde poate fi intalnita chiar si in cluburi. Producatorul Silviu Zetea nu vrea sa dezvaluie secretul palincii, dar spune, cu o oarecare mandrie, ca unele editii ale licorii magice pe care o produce poate ajunge la preturi ametitoare, semn ca este apreciata de catre cei dispusi sa scoata sume serioase de bani din buzunar.

      Silviu Zetea este cel mai cunoscut producator de tarie din judetul Satu Mare. El fierbe palinca de 40 de ani, in propria palincie din comuna Mediesu Aurit (unde a ajuns primar), a invatat meserie de la tatal sau, iar dupa Revolutie a inceput sa construiasca un brand, reusind sa castige mai multe concursuri, inclusiv Medalia de Argint la Concursul Mondial din Bruxelles din anul 2001.

       „Este stiut faptul ca dintr-un producator traditional am facut o afacere considerata creatoare de brand de lux si ma gandesc la faptul ca am reusit ca palinca, tuica, rachiulvinarsullichiorul sa devina produse recunoscute pe piata mondiala, exportate in Japonia, pe piata europeana, fiind singurul produs protejat pe piata europeana sub nume propriu, acela pe care-l port eu”, a declarat Silviu Zetea.

        Acum el nu produce doar editii de lux, ci si premium, superpremium sau exclusiviste, punand un mare accent si pe partea de prezentare a palincii, pe langa gust. Astfel, palinca lui este facuta de multe ori cadou cu ocazia unor delegatii oficiale, chiar si la nivel inalt.

       „Am trecut pe partea exclusivista, pe partea de unicate, din ce in ce mai mult de comanda. N-o sa va spun valori ca o sa va sperii, dar sunt preturi de neinchipuit care se pot obtine pe cantitati infime. De exemplu, poti sa ai o sticla de o jumatate de litru sau de un litru la valori pe care unii nu le pot gandi, dar nu atat pe continutul alcoolic, oricat ar fi el de extraordinar, de molecula cu molecula, ci si datorita caracterului reprezentativ, exclusivist”, a mai spus Zetea.

        De-a lungul timpului, Zetea si-a dezvoltat mai multe sortimente, dar principala a ramas tuica.

       „In partea de lux avem la baza tuica. Cand spunem tuica ne referim la un distilat exclusiv din prune. A spune am o tuica de prune e un pleonasm. Pe parcurs am dezvoltat si alte produse. Orice produs pe care il faci trebuie sa aiba o incadrare tarifara, un cod de acciza, de taxare, prevazut de legislatie. Eu am sase produse, tuica, palinca de Ardeal, palinca de Mediesu Aurit, palinca Crai Nou, palinca de pere, lichior Silvoriu”, a precizat producatorul.

      Una dintre specialitati este palinca din cirese amare, pusa in ambalaje confectionate chiar de fondator.

      „De exemplu, palinca Crai Nou are la baza cirese amare vechi de 10 ani intr-un ambalaj extrem de deosebit, lucrat manufacturier de catre mine, nu de catre angajati. Atunci valoarea acestor produse este data chiar pentru ca le creeaza fondatorul”, a mai spus Zetea.

       Despre tuica produsa de el se stie ca are o aroma usor diferita fata de restul palincilor. Orice cunoscator care o gusta o poate recunoaste imediat.

       El produce palinca in cazane traditionale asezate pe foc direct, dupa un procedeu care respecta metoda traditionala, insa usor imbunatatit, lucru care ii da o aroma aparte. Celelalte detalii care dau aroma aparte sunt tinute la secret.

       „Produsele de calitate super premium au si un regim mai altfel de a obtine continutul. Nu vreau sa intru in profunzime fiindca intram in secretul producatorului. Sunt produse pe care le-am creat cu toate conditiile legale, in cadrul adecvat, dar pe care nu le-am pus in comert. Acelea sunt exclusiviste, care nu intra in reteaua comerciala. Din start au alta valoare. Ele sunt pentru vanzare daca au alta valoare. Concluzia este ca aceste produse exclusiviste poti sa le asemeni cu tablourile pentru colectionari, pentru cei care stiu sa aprecieze partea de suflet sau de contributie a celui care a pus mana pe el”, a conchis producatorul.

      In semn de apreciere fata de munca tatalui sau, Zetea Valer, care a reusit cu greu sa-si pastreze palincia in vremea regimului comunist, pe unele sticle apare acum portretul acestuia.

      Palincia a fost amenajata chiar in scop turistic, astfel grupurile de vizitatori pot vedea tehnologia folosita, modul de ambalare si sticlele de palinca, inca de la primele etichete.

sursa foto: http://transilvaniareporter.ro/wp-content/uploads/2013/08/Silviu-Zetea.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Premiul pentru Destinația Anului se va acorda în cadrul Galei de la ...
 
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
O oază de liniște aflată la 2 ore de București atrage tot mai mul...
 
Refugiul montan din județul Covasna va fi amplasat la o altitudine de...
 
Casa de romi va fi inaugurată în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”...
 
Lacul Noua din Brașov devine, în perioada 7-10 martie, un paradis al...
 
Influencerul a vorbit foarte frumos despre vizita făcută în țara n...
 
Un loc superb din țara noastră, dar care a ajuns să fie `uitat ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0