Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 20 Aprilie 2015    Actualizat: 22 Aprilie 2015

      DNA ii cere din nou lui Calin Popescu Tariceanu sa ii puna la dispozitie toate inscrisurile intocmite de Senat in anii 2014 si 2015 pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, inclusiv a senatorului Dan Sova, pana cel tarziu 22 aprilie, avertizand ca un eventual refuz se constituie in infractiunea de obstructionare a justitiei.

"Concret, DNA cere predarea:

1. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romaniei ca urmare a cererii DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan Coman;

2. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romanei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

       DNA isi intemeieaza cererea "pe dispozitiile art. 170 alin 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia 'in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada'".

       Potrivit acestui comunicat, "refuzul de punere a dispozitia DNA a inscrisurilor solicitate constituie infractiunea de obstructionare a justitiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)".

       DNA reaminteste ca "alte doua cereri similare fusesera trimise presedintelui Senatului, de catre procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun raspuns".

       DNA contrazice "afirmatiile facute in spatiul public potrivit carora cererile anterior mentionate ar fi trebuit transmise Senatului, de catre DNA, prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si al Ministerului Justitiei", argumentand ca "respectiva procedura, fiind o procedura speciala, este aplicabila numai in situatia cererii de incuviintare a retinerii/arestarii (membrilor parlamentului) ori a urmaririi penale (a ministrilor sau fostilor ministri care sunt si membri ai parlamentului)".

       "Or, in situatia de fata, procurorii DNA solicita Senatului inscrisuri necesare cauzei, astfel incat sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun, aceleasi care s-ar aplica in imprejurarea in care un organ de urmarire penala ar cere unei institutii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de proba", se arata in acest comunicat.

       Precizarile DNA vin dupa ce premierul Victor Ponta a declarat duminica seara ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea "unui procuror DNA" catre Senat incalca regulile de procedura si respectul intre institutii.

       Directia Nationala Anticoruptie a cerut presedintelui Senatului, prin doua cereri, toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera, privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in 2014 si 2015, o alta cerere vizand documentele in cazul senatorului Dan Sova.

       Prima cerere adresata Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe langa ICCJ, Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie si este adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, avand data de 14 aprilie 2015.

       In document se mentioneaza: "In vederea documentarii dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Sova, nr), va solicitam sa ne comunicati, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor Directiei Nationale Anticoruptie pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015.

       O alta cerere solicita Senatului sa comunice, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, ca urmare a cererii Directiei Nationale Anticoruptie, din data de 13.03.2015, adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul nr. 122/2012.

      Pe de alta parte, senatorul PNL Ovidiu Oprea sustine ca incercarea PSD de aparare a lui Dan Sova si tergiversarea procedurilor privind incuviintarea cererii DNA de retinere si arestare a acestuia arata ca social-democratii de tem de eventuale denunturi.

       'Aceasta incercare de tergiversare, de aparare cu orice pret a lui sova din partea PSD, chiar cu pretul unor abuzuri, este clar ca se face pentru ca se tem de noi denunturi pe care le-ar putea face Dan Sova. Aceste denunturi ar putea sa fie atat de grave, incat chiar sa ajunga sa rastoarne actualul Guvern'', a spus liberalul.

       ''In situatia aceasta procedura nu este finalizata. Asta se arata in motivatia CCR si nici nu poate fi finalizata pana in momentul in care Senatul nu redacteaza hotararea. Senatul a redactat un act care se numeste comunicare, ce nu poate fi publicat in MO. Noi, senatorii PNL membri ai Biroului Permanent, am aratat in cadrul sedintei (...) ca ceea ce au facut este un abuz. Cu certitudine stiau ca este nevoie de o hotarare. Noi le-am aratat si in sedinta de plen ce trebuie facut si nu au facut tocmai in ideea de a tergiversa acest caz. Ca atare, in acest moment orice secunda de intarziere a presedintelui Senatului este un abuz in continuare si aceasta hotarare, indiferent cum suna ea, trebuie redactata si publicata in MO'', a sustinut senatorul PNL.

       Pentru a tergiversa cazul este posibil ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa solicite luni ca motivatia CCR, prin intermediul Biroului Permanent, sa fie inmanata Comisiei juridice care va intocmi la randul ei un raport, raport care sa se intoarca la Biroul permanent, iar acesta sa o treaca pe ordinea de zi a plenului.

       ''Este clar o varianta prin care ar reusi tergiversarea pentru inca o saptamana sau doua a acestui caz care are miza foarte mare. in aceasta situatie, plenul Senatului ar putea, de exemplu, sa faca un lucru foarte grav si anume sa solicite un nou vot pentru cererea de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova. Iarasi ar fi un abuz. Desigur, senatorii PNL vor vota pentru cererea de incuviintare asa cum au facut-o si data trecuta'', a adaugat Oprea.

       Mai mult, liberalul a aratat ca ar mai fi posibil sa fie redactata o hotarare de respinge a cererii, ''asa cum s-au exprimat in numeroase randuri liderii PSD si domnul Tariceanu'', caz in care grupul PNL va sesiza CCR. "In viziunea noastra exista o singura interpretare constitutionala a votului dat de senatori si anume pentru incuviintarea stipulata in cererea DNA. Acest demers il consideram de natura sa rastoarne situatia si CCR sa arate ca nu putem sa luam o decizie pe baza unei legi neconstitutionale, asa cum a fost interpretarea la vremea respectiva a presedintelui Senatului si in cel mai scurt timp sa indreptam articolele neconstitutionale din proprie initiativa'', a mai spus Ovidiu Oprea.

sursa foto: http://www.timesnewroman.ro/files/attach/images/127/378749/dan-sova-tariceanu-ccr.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0