Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 23 Octombrie 2014    Actualizat: 23 Octombrie 2014

     Fundatia Medicala Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” si Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) au prezentat miercuri doua initiative inter-corelate in domeniul politicilor legate de controlul tutunului in Romania, respectiv rezultatele primului Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sanatate din Romania si Lansarea Initiativei ”Carta Alba a Consumului de tutun in Romania - context si solutii 2014-2020.
     S-au evaluat cheltuielile pe care sistemul public de sanatate din Romania le sustine pentru diagnosticul si tratamentul principalelor categorii de boli asociate consumului de tutun: bolile cardio-vasculare, bolile cerebro-vasculare, cancerul si bolile respiratorii si tuberculoza.
     Deoarece, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul este responsabil doar pentru o parte dintre aceste boli, variabila in functie de boala, varsta si sex, cheltuielile direct atribuibile fumatului reprezinta o parte din totalul platilor facute pentru bolile respective.
     Rezultatele arata ca, la nivelul anului 2012, sistemul public de sanatate a platit 1,2 miliarde de lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Daca ne raportam la suma totala platita pentru cele 4 categorii de boli asociate fumatului (4.316.325.217,4 lei), fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli.
     Aceste cheltuieli au avut ca surse de finantare Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii constituit din fonduri din bugetul de stat si din venituri proprii (asa- zisa ”taxa pe viciu”).
     In anul 2012, cheltuielile totale pentru sanatate au fost in valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuita din cauza fumatului reprezinta 5,7%. Acelasi studiu arata ca numarul total de cazuri spitalizate in anul 2012 pentru toate cele 4 categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului. 
     Fumatul reprezinta cel mai grav factor de risc, ucigand anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decat HIV/SIDA, tuberculoza si malaria combinate. Opiniile tuturor factorilor responsabili la nivel mondial arata clar ca, in lipsa unor actiuni si masuri energice si congruente , acest numar ar putea ajunge la peste 8 milioane anual in 2050. 
     Miron Bogdan, doctor la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta si presedinte al Fundatiei Medicale Pneuma spune ca fumatul este cea mai grava pandemie mondiala a momentului. Acesta considera ca atat cheltuielile sistemului de sanatate pentru diagnosticul si tratamentul bolilor respiratorii cat si cele  pentru bolile cardio-vasculare sunt aproape egale: 1.101.253.211,7 lei respectiv 1.202.590.587,1 lei.
     La nivel international, exista documente strategice de control al tutunului, asumate de toate tarile semnatare. 
     In Romania anului 2014, peste 40.000 de oameni mor din cauza bolilor atribuibile fumatului. Implementarea prevederilor cheie ale Conventiei Cadru ratificate de catre tara noastra in anul 2005 arata ca este nevoie inca de un efort sustinut pentru a indeplini criteriile asumate.
     “Dupa 9 ani de la promulgarea Legii nr. 332 din 15 Noiembrie 2005 privind ratificarea de catre Romania a Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului(CCCT), tratat international in domeniul sanatatii publice, ne regasim in situatia in care legislatia romaneasca in domeniu este inca departe de standardele internationale din tratat. In Romania anului 2014, se fumeaza fara restrictii in locurile publice (nerespectarea art. 8 al Conventiei), inca industria tutunului interfereaza cu politicile publice in acest domeniu (nerespectarea art. 5.3 din CCCT), inca serviciile de asistenta pentru renuntarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzator (art. 14 din CCCT nu este implementat), iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din Romania sa faca o alegere clara: aceea a respectarii si promovarii sanatatii celor ce i-au ales sa ii reprezinte”, a declarat Cornel Radu-Loghin, Director Politici si Strategii, ENSP.
     In acest context, expertii in sanatate publica au considerat oportun demersul de initiere a unui document strategic actualizat pentru controlul tutunului, Carta Alba a Consumului de Tutun in Romania 2014-2020, document care sa includa principalele strategii si directii de actiune recomandate de forurile internationale si adaptate realitatilor nationale. 
Mai mult, cei peste 1 miliard de lei cheltuiti anual din cauza fumatului ar putea fi folositi pentru actiuni de preventie si educatie, diagnosticare precoce ori tratamente inovative care sa asigure cetatenilor Romaniei un numar mai mare de ani de viata sanatoasa. 
    Pe de alta parte, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat in Romania, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.
    Exporturile de produse din tutun si tutun brut au crescut cu 11,5% de la 476 milioane euro in 2012 la aproape 531 milioane euro in 2013, reprezentand circa 1,1% din totalul exporturilor. Importurile s-au mentinut in 2013 la acelasi nivel din 2012, de 260 milioane euro.

sursa foto:http://sanatate.bzi.ro


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Catalogul electronic, tot mai aproape de realitate
Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Ordin...
 
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Ce spune Iohannis despre candidatura la șefia NATO: Da, știu că sunt afirmații..
Președintele României vorbește despre candidatura pe care și-a dep...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
4.000 de locuințe vor fi expropriate pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea
CNAIR a anunțat decizia de a expropria aproximativ 4000 de imobile pe...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Ministerul Investițiilor, detalii despre tichetele sociale și cardurile de energie
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat când va...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României. Boloș: Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare…

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este vremea bujorilor în Rezervația naturală Hagieni

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție

» 12 Aprilie 2024 | Comentarii 0