Indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane creşte cu 0,03% de fiecare dată când aceasta consumă mâncare fast-food, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, publicat în Bulletin of the World Health Organisation.
Acest studiu este primul care examinează efectele consumului de mâncăruri fast-food asupra obezităţii şi ale impactului economic al fenomenului, susţinând că guvernele ar trebui să ia măsuri concrete de prevenire a obezităţii şi a urmărilor sale pe termen lung - diabet, boli cardiovasculare şi cancer.
Cele mai mari creşteri ale IMC au fost înregistrate în Canada, Australia, Irlanda şi Noua Zeelandă, în timp ce creşterile cele mai reduse se înregistrează în ţările cu reglementări de piaţă mai stricte, precum Italia, Olanda, Grecia şi Belgia.
Un bărbat din Utah (SUA) a păstrat timp de 14 ani un hamburger de la un cunoscut lanţ de restaurante, iar acesta arată aproape la fel ca atunci când a fost cumpărat.
Iniţial, David Whipple voia să păstreze hamburgerul timp de o lună, pentru a le arăta prietenilor săi efectul nociv al conservanţilor. Bărbatul a uitat însă de hamburger şi l-a descoperit abia peste doi ani, într-un buzunar al unei haine. Deoarece preparatul încă arăta la fel, Whipple a decis să continue experimentul.
Acum, după 14 ani, hamburgerul arată la fel ca atunci când a fost cumpărat, în 1999. „După doi ani, când am regăsit burgerul, nu mi-a venit să cred că arată la fel”, a povestit Whipple, care a decis să continue experimentul şi să mai ţină hamburgerul încă 12 ani. Chiar şi acum, produsul fast-food nu prezintă nici urmă de mucegai, ciuperci şi nici măcar nu are un miros ciudat. Singura modificare este că au „dispărut” murăturile din hamburger.
Whipple a precizat că ţine hamburgerul pentru a-l arăta nepoţilor săi şi a le explica ce înseamnă să mănânci sănătos.VIDEO