Traditionalul Christmas Cake este un tort deosebit, cu multe fructe confiate: coacaze, smochine, curmale, stafide, cirese... toate "imbatate" in brandy cam o noapte, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor si rezulta acest tort special.
Ingrediente:
500 gr amestec de fructe comfiate (asortate)
100 gr cirese glasate
100 gr stafide aurii
200 ml rom, coniac, brandy
250 gr unt
250 gr zahar brun
zeama si coaja rasa de la o portocala mare
150 gr nuci tocate
5 oua
250 gr faina
150 gr migdale macinate
1 plic praf de copt
1 lingurita scortisoara
1 lingurita cuisoare (pudra)
1/2 lingurita nucsoara
Suport de martipan:
3 linguri gem de caise incalzit usor
400 gr martipan
zahar pudra pentru intins martipanul
Glazura:
1 albus de ou
300 gr zahar farin
3-4 linguri zeama de lamaie
bilute colorate
Mod de preparare:
Fructele confiate sunt ingredientul forte al acestui tort.
Fructele confiate cat mai variate se taie bucati si se pun intr-un bol.
Se toarna peste fructe 200 ml rom/brandy si zeama de la o portocala mare, amestecandu-le cat mai uniform si mai complet posibil. Acoperiti apoi vasul cu o folie de plastic si lasati-le timp de 12 ore, sau peste noapte ca sa absorba lichidul.
Se amesteca ingredientele uscate: faina, migdalele macinate, praful de copt si amestecul de condimentele: scortisoara, cuisoarele si nucsoara.
Intr-un bol se freaca zaharul si untul taiat bucati. Se adauga pe rand ouale, frecand bine dupa fiecare sa se incorporeze si apoi se adauga urmatorul. Se incorporeaza apoi si ingredientele uscate.
La urma se adauga fructele confiate si macerate in brandy si nucile taiate.
O forma de tort de 23 cm diametru se tapeteaza cu hartie de copt. Pentru ca tortul va sta la cuptor cca 3,30 - 4.00 ore, ca sa evitati sa se arda, se pune un cerc din hartie de copt inalt cu minim 5 cm peste marginea formei de tort. Se poate imbraca forma si cu o folie de aluminiu, in functie de cat de performant va este cuptorul. Se rastoarma amestecul si se da la cuptorul incins la 150° C, pentru primele 50 de minute. In a doua parte a intervalului se coboara temperatura la 140° C.
Cand trece testul cu scobitoarea care inserata in tort iese curata, tortul este gata. Se lasa o ora sa se raceasca in forma apoi se scoate si se lasa pe un gratar la racit.
Cand este rece se unge cu gem de caise incalzit, care are rolul de liant pentru martipan. Pe suprafata de lucru se presara zahar pudra si cu sucitorul se intinde o foaie rotunda din martipan. Se aseaza discul de martipan peste tort, apoi cu mainile se niveleaza frumos. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se da la rece pana se pregateste glazura.
Pentru a face glazura, se bate zaharul cernut cu albusul de ou si sucul de lamaie pana devine lucios si cremos. Se intinde peste tort si cu un cutit se formeaza varfuri, pentru a simboliza troienele de zapada. Se decoreaza cu bilute comestibile arginti /colorate sau alte decoratiuni.