Atunci cand vrem sa cumparam rosii, ne confruntam cu dilema pe care sa le alegem: mergem in supermarket si achizitionam rosii de import cu un aspect fara defecte sau mergem in piata, la tarani si luam rosii romanesti care nu arata la fel de bine, dar cu siguranta gustul este altul?
Se pare ca diferenta de arome si aspect este invers proportionala cu pretul.
Totusi, suntem convinsi ca rosiile de gradina au un gust mai bun si organismul nostrum le accepta mult mai bine. Pe cealalta parte, rosiile de imposrt au un aspect mai placut, dar stomacului nostru nu ii cad foarte bine.
Ar trebui sa ne gandim ca rosiile din Spania sunt bune pentru spanioli, iar cele din America de Sud le priesc celor care locuiesc acolo. Deci, noua, romanilor ne “pica la stomac” mai bine rosiile crescute in solul nostru. Este vorba de aceeasi temperatura, aceleasi raze ale soarelui, aceeasi apa de care beneficiem si noi.
Beneficiile consumului de rosii este mult deasupra asteptarilor obisnuite. Pentru organismul demineralizat dupa alimentatia sezonului rece, rosia reprezinta cea mai buna solutie de remineralizare. Contine potasiu, mageziu, fier, zinc, calciu, fosfor. Rosiile contin cantitati mari de acizi organici, esentiali pentru ca organismul nostru sa functioneze corect.
Rosiile sunt mai bogate in vitamine decat multe alte alimente. Contin vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, E si o mare cantitate de vitamina C. 100 g de rosii coapte acopera un sfert din necesarul de vitamine al unui adult.
Rosiile sunt un antioxidant puternic, datorita unei substante continuta in ele, licopen. Totusi, asupra modului cum actioneaza acesta, cercetatorii nu s-au pus inca de acord.
Desi nutritionistii traditionalisti sustin eficienta salatelor crude, stropite cu ulei, cercetatorii americani au descoperit recent ca licopenul este eficient numai dupa ce tomatele au fost fierte.
Probabil ca adevarul este undeva la mijloc, in sensul ca, prin consumarea rosiilor fierte, beneficiem de calitatile antioxidante ale licopenului, in timp ce, consumand salate, beneficiem de avantajul altor doua substate, serotonina si tiramina, care au efecte benefice asupra sistemului nervos si a bunei dispozitii.
Serotonina si tiramina se gasesc din plin in rosiile de gradina, ceva mai cu zgarcenie la cele de sera (dar, in sezonul rece n-avem alta solutie) si cu foarte multa zgarcenie la cele din import.
Chiar daca este incurajat consumul mare de rosii, mai ales in sezon, crude sau fierte, ar trebui sa fim foarte rezervati in cee ace priveste consumul sosurilor picante preparate pe baza de rosii, care fac sa dispara mai toate calitatile aestora, dar introduc inconveninete serioase, de care este bine sa protejam delicatul nostru aparat digestive.
sursa foto: https://www.thespruce.com/top-tomato-growing-tips-1402587