Prăjitura - trufă
Ingrediente
125 de grame de unt topit
200 g de biscuiţi digestivi sfărâmaţi
300 de mililitri de smântână pentru gătit
30 g de zahăr pudră
200 g de ciocolată neagră topită
pudră de cacao pentru decor
esenţă de vanilie
Pentru crustă, amestecă untul cu biscuiţii până când se omogenizează compoziţia şi pune-o într-o formă pentru prăjituri, presând-o pentru a nu se fragmenta. Pune-o la frigider timp de 30 de minute şi pregăteşte umplutura. Pune smântâna pentru gătit, esenţa de vanilie şi zahărul pudră într-un bol şi mixează- le. Adaugă, puţin câte puţin, ciocolată topită şi omogenizează. Scoate blatul din biscuiţi de la rece şi pune crema obţinută deasupra. Las-o la frigider timp de o noapte, pentru ca stratul să se uniformizeze şi să îşi stabilizeze structura. A doua zi, decoreaz- o cu pudra de cacao, feliaz- o şi serveşte-o.
Prăjitură cu ciocolată albă şi nucă de cocos
Ingrediente
125 g de unt
50 ml de smântână pentru gătit
200 g de ciocolată albă
190 g de caise uscate
250 g de biscuiţi sfărâmaţi
130 g de fulgi de cocos.
Pentru glazură:
25 g de unt
două linguri de zeamă de lămâie
350 g de zahăr pudră
Amestecă la foc mic untul şi smântâna pentru gătit. Când s-au topit, ia vasul de pe aragaz şi adaugă ciocolată albă. Când compoziţia e omogenă, pune şi restul ingredientelor: caisele uscate, biscuiţii sfărâmaţi şi fulgii de cocos. Pune amestecul la rece de o oră. Între timp, prepară glazura combinând într-un bol untul topit, zeama de lămâie şi două linguri de apă caldă. Adaugă zahărul pudră şi foloseşte mixerul pentru a amesteca. Scoate din frigider prăjitura preparată şi orneaz-o cu glazura obţinută.
Salam de fructe uscate şi nuci
Ingrediente
100 g nucă
75 g migdale
100 g smochine deshidratate
50 g caise deshidratate
50 g prune deshidratate
50 g curmale deshidratate
1/2 linguriţă scorţişoară
1/2 linguriţă 5 arome chinezeşti
1/8 linguriţă cardamom măcinat
coajă de portocală
4 linguri cognac sau rom
Se pun în robot 50 g nuci şi 50 g migdale. Se macină fin. Se adaugă restul ingredientelor şi se mixează încă un minut în robot, la viteză mare. Vei obţine o pastă prin care se văd încă bucăţi mărunţite de nuci. Se împarte pasta în două şi se pune în pungi de plastic, dându-le formă de rulou. Dacă doreşti să aibă un aspect mai plăcut, le poţi rula prin nucă de cocos. Se păstrează la frigider.
sursa foto: http://static2.libertatea.ro/typo3temp/pics/18-shutterstock_230748118_84edfccd28.jpg, http://static2.libertatea.ro/typo3temp/pics/18-bucatarie-PRAJITURA-CU-CIOCO-ALBA_a3cbe9cde5.jpg,http://static2.libertatea.ro/typo3temp/pics/18-bucatarie-SHUTTERSTOCK_241220008_ead7b80ad6.jpg