În mod normal, fructele uscate nu sunt altceva decât fructe proaspete din care a fost scoasă toată apa. Procesul de deshidratare face ca majoritatea nutrienților care se găsesc în fructe să devină mai concentrați, însă în același timp, unele vitamine, cum ar fi vitamina C, se pot pierde. Așa că alege fructele uscate care ți se potrivesc, știind că smochinele sunt bogate în calciu, caisele conțin mult potasiu și sodiu, prunele au cel mai mare conținut de antioxidanți, iar bananele, de magneziu.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci înainte să consumi fructe uscate este să le alegi pe cele care sunt naturale și sănătoase. În principiu, în comerț există două tipuri de produse: fructele uscate naturale, deshidratate prin procese naturale, și cele care au fost „ajutate” – fie prin adaos de zahăr, sulfiți sau în alte moduri. Încearcă să le eviți pe următoarele:
Ananas: de obicei, conține mult zahăr adăugat.
Banane: sunt prăjite în ulei și îndulcite artificial.
Caise: de obicei, conțin sulfiți.
Kiwi: conține zahăr și conservanți.
Merișoare/cireșe/vișine: conțin aproape întotdeauna zahăr.
Uneori poți găsi aceste fructe și în varianta naturală, iar în acest caz, le poți consuma fără grijă. Însă amintește-ți că fructele uscate ar trebui să fie chiar „uscate”, cu o culoare ușor maronie și nu foarte dlci (în unele cazuri). Dacă fructele pe care le consumi au gust mai mult de dulciuri decât de fructe, probabil nu sunt foarte naturale.
Zaharuri și calorii
După cum am spus, când cumperi fructe uscate, citește ambalajul în întregime – produsul nu trebuie să conțină zahăr adăugat. În acest caz, fructele ar trebui să aibă aproximativ aceeași cantitate de zahăr și aport caloric ca și fructele proaspete. Însă fii atent la cantitate – deși o caisă uscată are același număr de calorii și aceeași canititate de zahăr ca una proaspătă, volumul ei este mult mai mic. Dacă le mănânci ca gustare, încearcă să nu depășești porția recomandată, adică 30 de grame. Cele mai multe calorii se găsesc în stafide (320 kilocalorii/100g) și curmale (300 kilocalorii/100g).
Antioxidanți
Fructele uscate sunt bogate în antioxidanți, întrucât procesul de uscare face ca aceștia să fie de două ori mai concentrați decât în cazul unor fructe uscate, cum ar fi merișoarele, stafidele și prunele. De aceea, medicii nutriționiști ne recomandă să le includem în dieta noastră pentru prevenirea bolilor de inimă, osteoporozei și chiar cancerului.
Carbohidrați
Fructele uscate „moi” (caise, stafide, curmale, smochine, prune) conțin mulți carbohidrați și foarte puține grăsimi, ceea ce le face gustarea perfectă pentru sportivi și persoanele foarte active. Pot fi consumate în timpul exercițiilor fizice sau după un antrenament pentru că îți dau energie și o stare de bine.
Fibre
În general, fructele uscate conțin mai multe fibre decât cele proaspete, așa că sunt recomandate pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Un studiu al Universității Harvard a arătat că fibrele ajută și la prevenirea obezității, a bolilor de inimă și a unor forme de cancer. Dacă vrei să incluzi mai multe fibre în dieta ta, caisele uscate și stafidele sunt o sursă mai bună decât variantele lor proaspete.
În concluzie, este bine să incluzi fructele uscate în alimentația ta, însă fii atent la aditivi și la cantitate. Consumate în mod frecvent, împreună cu o dietă variată și un stil de viață activ, acestea îți vor oferi, pe lângă nenumărate beneficii, și un moment de bucurie.
sursa foto: http://www.biltongstmarcus.co.uk/wp-content/uploads/2014/08/all-dried-fruit.jpg