Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 02 Octombrie 2015    Actualizat: 02 Octombrie 2015

     În mod normal, fructele uscate nu sunt altceva decât fructe proaspete din care a fost scoasă toată apa. Procesul de deshidratare face ca majoritatea nutrienților care se găsesc în fructe să devină mai concentrați, însă în același timp, unele vitamine, cum ar fi vitamina C, se pot pierde. Așa că alege fructele uscate care ți se potrivesc, știind că smochinele sunt bogate în calciu, caisele conțin mult potasiu și sodiu, prunele au cel mai mare conținut de antioxidanți, iar bananele, de magneziu.

      Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci înainte să consumi fructe uscate este să le alegi pe cele care sunt naturale și sănătoase. În principiu, în comerț există două tipuri de produse: fructele uscate naturale, deshidratate prin procese naturale, și cele care au fost „ajutate” – fie prin adaos de zahăr, sulfiți sau în alte moduri. Încearcă să le eviți pe următoarele:

      Ananas: de obicei, conține mult zahăr adăugat.

      Banane: sunt prăjite în ulei și îndulcite artificial.

      Caise: de obicei, conțin sulfiți.

      Kiwi: conține zahăr și conservanți.

      Merișoare/cireșe/vișine: conțin aproape întotdeauna zahăr.

      Uneori poți găsi aceste fructe și în varianta naturală, iar în acest caz, le poți consuma fără grijă. Însă amintește-ți că fructele uscate ar trebui să fie chiar „uscate”, cu o culoare ușor maronie și nu foarte dlci (în unele cazuri). Dacă fructele pe care le consumi au gust mai mult de dulciuri decât de fructe, probabil nu sunt foarte naturale.

 Zaharuri și calorii

      După cum am spus, când cumperi fructe uscate, citește ambalajul în întregime – produsul nu trebuie să conțină zahăr adăugat. În acest caz, fructele ar trebui să aibă aproximativ aceeași cantitate de zahăr și aport caloric ca și fructele proaspete. Însă fii atent la cantitate – deși o caisă uscată are același număr de calorii și aceeași canititate de zahăr ca una proaspătă, volumul ei este mult mai mic. Dacă le mănânci ca gustare, încearcă să nu depășești porția recomandată, adică 30 de grame. Cele mai multe calorii se găsesc în stafide (320 kilocalorii/100g) și curmale (300 kilocalorii/100g).

 Antioxidanți

      Fructele uscate sunt bogate în antioxidanți, întrucât procesul de uscare face ca aceștia să fie de două ori mai concentrați decât în cazul unor fructe uscate, cum ar fi merișoarele, stafidele și prunele. De aceea, medicii nutriționiști ne recomandă să le includem în dieta noastră pentru prevenirea bolilor de inimă, osteoporozei și chiar cancerului.

 Carbohidrați

      Fructele uscate „moi” (caise, stafide, curmale, smochine, prune) conțin mulți carbohidrați și foarte puține grăsimi, ceea ce le face gustarea perfectă pentru sportivi și persoanele foarte active. Pot fi consumate în timpul exercițiilor fizice sau după un antrenament pentru că îți dau energie și o stare de bine.

 Fibre

      În general, fructele uscate conțin mai multe fibre decât cele proaspete, așa că sunt recomandate pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Un studiu al Universității Harvard a arătat că fibrele ajută și la prevenirea obezității, a bolilor de inimă și a unor forme de cancer. Dacă vrei să incluzi mai multe fibre în dieta ta, caisele uscate și stafidele sunt o sursă mai bună decât variantele lor proaspete.

      În concluzie, este bine să incluzi fructele uscate în alimentația ta, însă fii atent la aditivi și la cantitate. Consumate în mod frecvent, împreună cu o dietă variată și un stil de viață activ, acestea îți vor oferi, pe lângă nenumărate beneficii, și un moment de bucurie.

sursa foto: http://www.biltongstmarcus.co.uk/wp-content/uploads/2014/08/all-dried-fruit.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Rochia din mătase naturală, de ce să o porți în cadrul unui eveniment special
Mătasea este supranumită „țesătura regilor”, datorită calită...
 
Sfaturi practice legate de mașina de spălat
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să păstrezi hainele mai frum...
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Cantitatea de proteină pe care o consumăm zilnic este foarte importa...
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0