riose cu ciocolata si portocale
Ingrediente:
- 200gr faina
- 50 gr de amidon
- 150 gr zahar
- 2 lingurite de praf de copt
- un varf de cutit de bicarbonat
- 250 gr lapte/lapte de soia/lapte de cocos
- 2 linguri rase de cacao
- 30 gr ulei
- ciocolata alba (optional)
- ciocolata neagra, eu am pus Heidi dark intens, 75% cacao
- o portocala taiata marunt, scursa de zeama si poate fi stropita cu rom sau alcool
Mod de preparare
Se amesteca ingredientele uscate: faina, amidon, zahar, praf de copt, bicarbonat, cacao.
Separat se amesteca laptele cu uleiul si se adauga peste ingredientele uscate.
Adaugam si bucatelele de portocala.
Compozitia se toarna in forma de muffins, iar deasupra fiecaruia se pun bucatele de ciocolata, rupta in bucatele mai mari.
Se coace in cuptor traditionala, la 180 gr C, pt 20-25 min. Eu am copt 30 min.
Dupa ce se racesc, se pudreaza cu zahar si se servesc.
Sunt excelente si a doua zi, alaturi de o ceasca de cafea!
Prajitura cu mere, biscuiti si caramel
Ingrediente
- 2 kilograme de mere (ionatane, cretesti, patule, exclus merele fainoase);
- aproximatix 50 biscuiti obisnuiti, de post;
- 600 ml apa;
- 500 grame zahar;
- 4 plicuri budinca de caramel de la dr Oetker
Mod de preparare
500 ml apa si zaharul se pun impreuna la fiert, pana se topeste zaharul si incepe sa clocoteasca apa.
Merele se curata de coaja si de casuta cu seminte si se feliaza, pe lat, pe lung cum va vine la indemana.
Merele taiate se pun peste siropul care clocoteste si se lasa sa se inmoaie. Trebuie sa fiarbe pana cand merele isi pierd gustul de crud, dar fara sa se sfarame.
Continutul celor 4 plicuri se amesteca cu 100 ml apa, foarte bine, pana cand amestecul devine lichid.
Amestecul de budinca se toarna peste mere si se amesteca imediat pentru a se incorpora budinca si a se omogeniza preparatul.
In acest moment se trece la montarea preparatului.
Intr-o tava, vas jena sau ce o fi se pune un strat de biscuiti (etapa asta am pierdut-o), dupa care se pune un strat de compozitie , apoi un alt strat de biscuiti si la sfarsit un strat de compozitie. deasupra trebuie sa fie compozitie de mar cu budinca.
Se lasa la racit cateva ore bune. Se taie cad este complet racita, pentru ca altfel nu se taie prea bine.
Prajitura de post cu mere si morcovi
Ingrediente
1 cana morcov ras,
1 cana mar ras,
1/2 cana ulei,
100 g stafide,
3 cani faina,
1 lingurita scortisoara,
1 portocala,
1 plic praf de copt,
1 esenta de rom
Mod de preparare
Stafidele se pun in apa calduta cu rom. Se vede asta in prima poza. Se amesteca uleiul cu zaharul.
Se adauga faina cu praful de copt, apoi marul si morcovul rase, zeama de portocala, coaja de portocala rasa si stafidele.
Si incercam sa amestecam. Am pus mixerul cu carlige pentru aluat si am mixat pana la omogenizare.
Transferam aluatul in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Netezim frumos. Am pus pe deasupra niste seminte de dovleac decojite ca tot erau la indemana.
Coacem pana se aureste. Incercam si cu scobitoarea si daca e ok o scoatem afara.
O lasam sa se raceasca, o taiem si o servim curajosilor. Va zic, pana acum in afara de mine au gustat-o trei persoane care s-au declarat incantate. E racoritoare si usoara. Foarte buna tinand seama ca e de post.
sursa foto: http://www.divahair.ro/images/speciale/articole/ioana_budeanu/2011.12.06/111995729.jpg