Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 04 Mai 2017    Actualizat: 04 Mai 2017

. Nu astepta sa mori de foame ca sa mananci

     Atunci cand ti-e foame rau de tot, iei decizii proaste. Alegi alimente mai putin sanatoase si tinzi sa-ti umpli farfuria cu mai multa mancare decat ai, de fapt, nevoie. Foamea este o senzatie primara a corpului uman, motiv pentru care unele persoane sufera chiar si schimbari de comportament atunci cand sunt flamanzi, ca urmare a scaderii glicemiei. In curele de slabire, dar si de intretinere, nu trebuie sa astepti sa mori de foame ca sa mananci. De fapt, cum simti ca te incearca un pic disconfortul din stomacul gol, imbuca ceva! Invata-ti propriul organism si, mai apoi, invata-l sa accepte si sa ceara o rutina alimentara sanatoasa si echilibrata: mic dejun, o gustare, pranz, o gustare si o cina usoara. Practic, ideal este sa mancam de 4-5 ori pe zi, dar intotdeauna cate putin. Cand este pe drum sau la serviciu, nu opta pentru biscuiti, ciocolata, pateuri sau alte junk food-uri. Ia cu tine un iaurt, o banana, 50 de grame de alune de padure, nuci sau fistic (coapte, nu prajite!) sau un ou fiert ca gustari.

2. Mananca corect dupa work-out

     Oamenii au tendinta sa supraestimeze cate calorii ard dupa ce depun effort fizic: practic, ardem mult mai putine calorii decat avem impresia intr-un work-out, fie el si intens si indelungat. Mai ales in cazul celor din urma, avem tendinta de a manca mai mult decat ar trebui. Doar pentru ca facem sport nu inseamna ca avem voie sa exageram cu masa de dupa.

3. Rosu, portocaliu si verde – regula cromatica a alimentatiei

     Aceasta regula presupune ca fiecare masa sa contina una dintre aceste culori. De ce? Pentru ca rosul, portocaliul si verde sunt culori specifice legumelor si fructelor si astfel iti asiguri aportul necesar de nutrienti proveniti din aceste alimente esentiale atat pentru slabit, cat si pentru o nutritie echilibrata.

4. Nu manca tot din farfurie

     Se prea poate sa te numeri printre acei oameni care auzeau la masa, de la parinti, cand erau mici, “Mananca tot din farfurie. Iti lasi norocul!”. Ei bine, pentru o alimentatie sanatoase si pentru a putea slabi, nu trebuie sa mancam tot din farfurie, caci intotdeauna avem in farfurie mai mult decat avem nevoie. Stiai ca daca, la fiecare masa, nu inghiti si ultima bucata de mancare din farfurie aportul tau caloric zilnic scade cu aproximativ 75 de calorii? Sau ca, reducand 75 de calorii din aportul total pe zi timp de un an, poti slabi 4 kilograme fara niciun altfel de effort decat acela de a nu lua ultima imbucatura?!

5. Bea sanatos

     Indiferent ce minuni apar pe piata, nimic nu inlocuieste apa. Aceasta este cea mai sanatoasa bautura! Nu-ti fie teama ca retii apa. Daca nu mananci sarat, nu vei retine apa, iar daca mananci sarat, renunta la sare! Corpul are nevoie de apa ca sa functioneze, iar hidratarea este esentiala!

6. Redu consumul de sare

     Dincolo de faptul ca retii apa, sarea favorizeaza si ingrasarea din nenumarate motive. Ca sa nu mai punem toate problemele de sanatate la aparitia carora contribuie. Atat pentru a avea o alimentatie sanatoasa, cat si pentru a slabi nu trebuie sa exageram cu sarea. Cinci-sase grame de sare pe zi este cantitatea zilnica recomandata. Problema este ca, mancand “prostii” (alimente conservate, condimentele concentrate, junk-food, fast-food), introducem involuntar sare in organism, fara sa scuturam solnita deloc. Ca sa reduci aportul de sare ar trebui sa nu iti mai pui deloc, manual, peste mancarea de zi cu zi, caci acestea oricum au deja sare in continutul lor.

7. Condimenteaza-ti alimentatia

     Nu ne referim la condimente concentrate, din acelea care se presupune ca ar avea toate legumele in ele, sub forma de cubulete sau prafuri. Acelea trebuie eliminate total din procesul de gatit! Ne referim la condimentele bune: piper, boia, curry, busuioc, cimbru si altele. Toate acestea stimuleaza metabolismul si, implicit, arderile. Dar daca scopul tau este sa slabesti, atunci trebuie sa-ti faci alimentatia mai picanta. Condimentele iuti, la fel ca ardeiul iute sau curry, contin o substanta denumita capsaicina care are proprietati de arderea grasimilor din organism si care ofera o senzatie de satietate mai repede, inainte de terminarea mesei.

8. Sucurile light, fara zahar, nu te ajuta sa slabesti

     Indiferent cat militeaza producatorii ca bautura racoritoare respectiva “nu are zahar”, toate au o forma de indulcitor care le da, pana una alta, acel gust dulceag. Indulcitorii sunt adesea artificiali care pot face mai mult rau decat zaharul in sine. Un studiu efectuat recent la Centrul de Stiinte de Sanatate de la Universitatea Texas a aratat ca cu cat o persoana bea mai multe bauturi racoritoare dietetice, cu atat riscul ca aceasta sa ajunga supraponderala sau obeza creste. De ce? Indulcitorii artificial altereaza capacitatea naturala a organismul de a-si regla aportul caloric. Asta inseamna ca cei care beau sucuri dietetice sunt mai predispusi sa manance excesiv de mult la o masa, pentru ca organismul lor a fost pacalit si nu-si da seama ca a primit destula mancare si zahar.

9. Incepe masa cu o supa

     Oamenii care mananca supe usoare (cu putin ulei si fara smantana sau carne foarte grasa) inainte de felul principal consuma cu 20% mai putine calorii la o masa. Cu alte cuvinte, daca incepi masa cu o supa usoara (de legume, de pui, de vacuta), la masa respectiva vei introduce in orgasnism cu 20% mai putine calorii. Plus ca, incepand cu supa, cand ajungi la felul principal se prea poate sa fii deja satul si sa mananci putin din el sau chiar deloc.

10. Mananca incet

     Oamenii care mananca repede sunt, de regula, mai grasi decat cei care mananca incet. Motivul? Stomacului ii ia 20 de minute ca sa transmita creierul mesajul ca a primit mancare si ca este satul. Ei bine, daca mananci repede, se prea poate sa nici nu-ti ia 20 de minute ca sa termini masa, ci mult mai putin, insa tu vei manca in continuare mancare pana apare senzatia de satietate. Mesteca incet, macar de 15 ori fiecare imbucatura de mancare solida, si incearca sa te relaxezi in timpul mesei, fara niciun fel de graba. Astfel, vei constata ca mananci mult mai putin decat daca te-ai fi comportat ca “Haplea” la masa.

sursa foto: http://kdmedia.kanald.ro/kfetele/image/201501/w650h240/media_142148294325475100.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Rutina după duș pentru o piele mereu catifelată
După duș este esențial ca pielea să primească îngrijirea de care...
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați
Reducerea consumului de carbohidrați este o prioritate pentru cei car...
 
Varza, beneficii uimitoare pentru sănătate
Varza este bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Iată ce bene...
 
Alimente și băuturi care usucă pielea
Principala cauză a problemelor de piele este dieta necorespunzătoare...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0